?מתי ואיך זה התחיל

השם קליה מופיע באיזור כבר במפות של המנדט הבריטי עוד לפני שקמה מדינת ישראל.
השם במפות מתייחס לאיזור מגורים של כמה עשרות פועלים יהודים חלוצים, שבאו לעבוד כאן באיזור צפון ים המלח בתעשיית הפקת המלח. המקום היה קרוב וצמוד ליישוב היהודי היחיד באיזור: קיבוץ בית הערבה, ושניהם יחד שימשו כמובלעת יהודית על קרקע שנרכשה ושהייתה (ועדיין, ככל הנראה) בבעלות יהודית.
מבחינת מספר התושבים הייתה קליה כנראה גדולה אפילו מקיבוץ בית הערבה, אבל לא הוגדרה כיישוב אלא כאזור מגורים, כיוון שהאוכלוסיה של המתגוררים במקום לא הייתה בהכרח קבועה. המיקום המדויק של איזור המגורים היה קרוב יותר לצומת הלידו.
השם קליה, מקורו במינרל קליום (קלי, אשלגן) שהקרקע פה מאוד עשירה בו. אגב, יש הטוענים שבזכות הריכוז הגבוה יחסית של אשלגן בקרקע, גדלים כאן באיזור התמרים הטובים בעולם. ייתכן שהשם היה קיים וניתן לאזור עוד לפני אותה שכונת פועלים יהודים בתעשיית המלח החלוצית. בכל אופן, במפות הוא רשום באיזור מיקום המגורים של אותם פועלים.
ותודה לגבי פלקסר ולאודי אייזק על המידע

איך קליה התגלגל לקלי"ה

בשנת  1969 הוקמה היאחזות הנחל הראשונה באיזור והיא אימצה את השם קליה תוך הפיכתו לראשי תיבות:
קם לתחייה ים המוות.
ים המלח נקרא כידוע גם ים המוות, ולמעשה בהרבה שפות זרות זהו שמו העיקרי:
אנגלית - The Dead Sea
צרפתית -  La mer Morte
וכך בשפות רבות אחרות.
השם קלי"ה בא לסמל את הנחישות ההתיישבותית להפריח את השממה, ולחדש את ההתיישבות באיזור ים המלח. מובן שכאשר הוקם הקיבוץ בנקודת הקבע הנוכחית, בשנת 1974, נשמר השם קלי"ה, עם אותה משמעות ואותו חזון ציוני חלוצי.
Picture
במשך השנים השתעשעו הילדים והנוער שלנו במציאת פרשנויות נוספות לראשי התיבות קלי"ה. למשל: קיבוץ ליד ים המלח . הגירסה המוצלחת ביותר שהתגלגלה בשבילים היא ככל הנראה: קר לא יהיה היום.  ואכן... עם אמת לא מתווכחים

נופי קלי"ה

כשעלה רעיון הקמת ההרחבה הקהילתית, ערבו בנושא מקצועני פרסום ושיווק והם קיבלו על עצמם כמה החלטות, שהתאימו לקו שיווקי לפיו המתיישבים יהיו אנשים, שמחפשים וילה שקטה באיזור כפרי. מעין פרבר מוצלח של ירושלים בחיק הטבע.
המיקום שנבחר היה המקום שבו הנוף הוא הכי יפה, ומזג האויר הכי נוח (רוח נעימה אחר הצהריים), גם התכנון האדריכלי של השכונה הותאם לקונספציה הזאת: חנייה ליד כל בית (להבדיל מהאדריכלות הקיבוצית הטיפוסית שבה יש כביש היקפי, ואין גישה של כביש לכל בית אלא רק שבילים להולכי רגל). גם השם שנבחר אמור היה להתאים: "נופי קלי"ה".

ואכן "נופי קלי"ה" נשמע כמו שם של שכונת וילות (צמרות קלי"ה, סביוני קלי"ה, רכסי קלי"ה), כיום יש לא מעטים שתוהים האם הבחירה האסטרטגית הזאת מייצגת נכון את היעדים שלנו. אחרי הכל אנחנו לא מחפשים תושבי וילות אינדיבידואליסטים עם אזעקות וכלבי שמירה, אלא בתים מרווחים, שנותנים לאנשים תחושת הגשמת חלום בחיק הטבע והצטרפות לחיי קהילה תוססים. אנחנו לא מחפשים אנשים שרואים בהרחבה פוטנציאל נדל"ני, אלא אנשים שערכי הקהילה שלנו, ותחושת הקהילה חשובים להם לא פחות מאיכות החיים. יחד עם זאת - אי אפשר להכחיש. בשכונת "נופי קלי"ה" יש נוף. ועוד איזה נוף. צוקי הרי יהודה המדהימים מצד מערב, ים המלח מצד מזרח ודרום מזרח, מטעי התמרים מצד מזרח, גבעות החוואר מצד צפון. מבחינה זאת אין ספק שהשם משקף.
Picture

    ?יש לכם רעיון לראשי תיבות חדשים לשם קלי"ה